behandeling

1e afspraak en intake: 60-75 minuten

Vraaggesprek
De eerste afspraak bestaat uit een uitvoerig vraaggesprek waarin ik doorvraag over uw belangrijkste klacht, samenhangende klachten, uw medische voorgeschiedenis, medicatie en eerdere behandelingen.
NB: Laat ons altijd weten of u mogelijk zwanger bent of probeert zwanger te raken. Ook willen we graag weten of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Hierop passen wij uw behandeling aan!

Lichamelijk onderzoek

Onderzoek bestaat onder andere uit de Chinese tong- en pols diagnostiek. (de tong wordt bekeken en de pols gevoeld)
Waar nodig vul ik dit aan met specifiek lichamelijk onderzoek, bijvoorbeeld luisteren naar hart, longen, beoordelen stand van de wervelkolom/gewrichten bloeddruk, hartslagfrequentie. Dit is geheel afhankelijk van de klacht waarvoor u komt.

Eerste behandeling

Meestal wordt er in het eerste consult een lichte (niet zoveel naaldjes en korte verblijfsduur) acupunctuurbehandeling gegeven.

Vervolgafspraak: 45 minuten

Besproken worden uw gezondheidstoestand van de afgelopen tijd, uw gezondheidsklachten, behandelingseffecten en weer op indicatie lichamelijk onderzoek, Chinese pols -en tong diagnostiek. Hierop volgt behandeling en advies.

Korte afspraak en oor acupunctuur: 30 minuten

In sommige gevallen is het mogelijk om in kortere tijd te behandelen bijvoorbeeld bij alleen oor acupunctuur voor stoppen met roken of bij een relatief eenvoudige klacht. De indicatie hiervoor wordt door mij gesteld.

Behandelfrequentie

In elk geval evalueren we na ongeveer vijf behandelingen van 1x in de week. Er moet dan een duidelijke verbetering van de klachten optreden, zo niet dan heeft het geen zin om door te gaan. Bij verbetering van de klachten gaan we door met behandelen bijvoorbeeld eens in de twee weken. Sommige kort bestaande klachten kunnen binnen die vijf maal of sneller behandeld worden maar langer bestaande chronische klachten hebben zo ongeveer 10 tot maximaal 18 behandelingen nodig.

Brief aan huisarts

Mijn intentie is om uw huisarts in elk geval 1-malig te informeren zodat duidelijk is wat voor behandeling u ondergaat en om eventueel overleg te kunnen plegen, als u daarvoor toestemming geeft. Het is uiteraard mogelijk van dit beleid af te wijken op persoonlijke gronden. Graag hoor ik uw mening hierover.

Acupunctuur

Er wordt met hele dunne, steriele (wegwerp) naaldjes geprikt. Je voelt het inbrengen van de naaldjes wel maar het is voor de meeste mensen niet echt pijnlijk. Na het inbrengen voel je hooguit een zwaar, loom gevoel op de plek of uitstralend langs de energiebaan (meridiaan). De naalden blijven zo ongeveer 15 minuten zitten.

Moxa

Moxa is een samengeperst kruid (Artemesia Vulgaris) dat veel gebruikt wordt vanwege zijn warmende en voedende karakter. Het kan op verschillende manieren gebruikt worden bijvoorbeeld op de acupunctuurnaald of als een samengerolde “sigaar” die verhit wordt en afwisselend boven een pijnlijke plek of acupunctuurpunt gehouden wordt. Het geeft een prettige warmte af. Daar waar de energiestroming zwak is wordt de energie en doorbloeding gestimuleerd.

Cuppen

Cuppen is een techniek waarmee met behulp van glazen bollen een vacuüm op de huid wordt gecreëerd. Het is al een zeer oude techniek die gebruikt werd op de bovenrug om bijvoorbeeld acute aandoeningen zoals een verkoudheid en koorts te verlichten. De Chinezen hebben de techniek verbeterd en gebruiken het over een groot deel van het lichaam om blokkades op te heffen en de circulatie te stimuleren. Cupping is absoluut niet pijnlijk maar heeft een enorme dieptewerking. Op plaatsen waar blokkades zijn verschijnen rode tot paarse plekken. De kleur van de plekken kan veranderen van diep rood, geel naar blauw of zelfs zwart. Hoe dieper en chronischer de blokkade, hoe donkerder de kleur. Schrik dus niet van de kleur, dit is een normaal verschijnsel dat na enige dagen verdwijnt. Cuppen is vooral effectief bij spier -en spanningsproblemen zoals rug-, nek- en schouderklachten, RSI, tenniselleboog, stress en migraine.

Voedings/leefstijladvies

De traditionele Chinese gezondheidsleer heeft zich altijd verdiept in preventie van ziekte. Op gebied van voeding, levenswijze en omgaan met emoties of spanningen valt veel gezondheids winst te halen. Hier is een rol voor u zelf weggelegd om aan eigen gezondheid te bouwen, graag wil ik u hierbij ondersteunen en adviseren.